Diese Seite in Deutsch anzeigen. Show this page in English.

Schnapsstokerijen in de vakantieregio Mayrhofen-Hippach

Al sinds vele eeuwen worden in het Zillertal verschillende soorten vruchtenbrandewijn gemaakt. De Schnaps wordt  gewonnen door gisting en aansluitend distillatie. 

Schnapsstokerij Innerummerland

Schnapsbrennerei Innerummerland
© Keith Weller

Tijdens een kleine rondleiding door de authentieke stokerij komt u het een en ander te weten over de geheime procedés. En natuurlijk kunt u ook meedoen aan een kleine proeverij. Een korte aanmelding bij de stokerij volstaat. 

Van fruit tot brandewijn

In de Schnapsstokerij Innerummerland kan de bezoeker zelf zien welke stappen nodig zijn, om van fruit de beste brandewijn te maken. Van de pulpverwerking, de gisting met suiker tot de eigenlijke distillatie. 

Het beste fruit en de ervaring van de distilleermeester

U zult het verschil direct proeven tussen het industrieel geproduceerde en de met liefde ontstane vruchtenbrandewijn.  Al bij de selectie van de vruchten wint  de zelfgestookte schnaps het van het industrieproduct. In Schnapsstokerij Innerumerland worden al sinds jaar en dag alleen de beste geselecteerde vruchten gebruikt. Alles groeit hier in de natuur en de distilleermeester kent de kwaliteit van appels, pruimen en bessen als geen ander. Alleen rijp fruit wordt gebruikt, zodat de vruchtenbrandewijn, de Obstbrand, met zijn typisch harmonische smaak het beste tot zijn recht komt. De distilleermeester controleert de productie van begin tot eind - hier krijgt u de gelegenheid om over zijn schouder mee te kijken. 

Belevenisstokerij Feldishütte

Al rond 1700 werd hier in de omgeving van Ramsau begonnen met de distillatie van Schnaps - daarvan getuigen niet alleen de oude fruitbomen, maar ook stambomen, huizen en werktuigen

De oudste gebouwen in de omgeving dateren van 1640, toen het leven in het Zillertal nog gemakkelijker en nauwer verbonden was met de natuur als vandaag het geval is. Om aan deze tijd te herinneren en ze bij de bezoeker te introduceren, werd in het jaar 1998 een van de oude almhutten stukje voor stukje afgebroken en op het terrein van de belevenisstokerij Feldishütte weer naar het origineel opgebouwd. 

Schnaps stoken toen en nu

De basis voor de productie van vruchtenbrandewijn mag dan wel gelijk gebleven zijn, de werktuigen en technieken hebben zich in de loop van de eeuwen verder ontwikkeld.  De belevenisstokerij Feldishütte volgt deze ontwikkeling en toont de technieken van toen en nu.  De bezoeker ziet, hoe moeizaam de productie van schnaps 300 jaar geleden was, kan echter ook zien, dat een goede vruchtenbrandewijn ook vandaag de dag niet zonder een groot deel aan handwerk, feeling voor het product, ervaring en liefde voor de details kan. De proeverij moet u zeker niet missen!

Modelstokerij Stiegenhaushof: kunst, handwerk en traditie

Degene, die de modelstokerij Stiegenhaushof bezoekt en daarbij de distilleermeester Martin Fankhauser treft, zal zien, met hoeveel enthousiasme hij de kunst beoefent, die hij van zijn ouders en voorouders heeft geleerd en overgenomen. 

Al sinds meerdere generaties wordt hier in de Schwendauer Stiegenhaushof Schnaps gestookt, de stookrechten stammen nog van de keizerin Maria Theresia. Schnaps is in het Zillertal een stukje cultuur van alledag, daarbij wordt de schnaps niet alleen voor het plezier gedronken, maar ook al geneesmiddel gebruikt.  Met name het distilleren van schnaps uit wortels vond in oude tijden voor medische doeleinden plaats. 

Een snuffelcursus voor bezoekers

Distilleermeester Martin Fankhauser verschaft de bezoekers van modelstokerij Stiegenhaushof een impressie van de wereld van schnaps stoken. Hij deelt met hen de geheimen, die zijn vader, grootvader en overgrootvader aan hem doorgegeven hebben. Daarbij draait het in de verhalen om de hoge kunst van het schnaps stoken, om wetenswaardigheden, spannende en informatieve zaken. 

Natuurlijk kan het vertrek bezichtigd worden, waar de oude distilleerketel staat, waarin Martin Fankhauser al heel wat brandewijnen gedistilleerd heeft, die in de afgelopen jaren nationale en internationale onderscheidingen gekregen hebben. Tijdens de rondleiding door de schnapsstokerij moet men zich de gelegenheid niet laten gaan om de elixers met hoog percentage te proeven.

Uitgebreide weersverwachting voor de plaatsen Fügen, Zell am Ziller, Gerlos, Mayrhofen en Tux.