Diese Seite in Deutsch anzeigen. Show this page in English.

De Tuxer molen

Uitstapje naar oude tradities

Tuxer Mühle

Hoe groot de rol is, die de molens vroeger in het leven van de mensen hebben gespeeld, kan men ook afleiden van het feit dat er amper een sprookje of sage is, waarin ze niet voorkomt. Koren kunnen vermalen tot meel: dat betekende voor de mensen, dat ze iets te eten hadden. Zonder molen geen meel en zonder meel geen brood. 

Door een bezoek aan de Tuxer molen maakt u kennis met een stukje geschiedenis uit een tijd, waarin men het eigen voedsel zelf moest maken. De molen werd in het jaar 1839 gebouwd, is echter nadien - conform het origineel - gerestaureerd.  Ook nu wordt de molen nog door waterkracht aangedreven, zoals dat de gewoonte is in de bergen. 

Van koren tot meel

Vele mensen hebben vroeger hun granen zelf verbouwd. Zelfs hoog in de bergen was het nog mogelijk, genoeg gerst voor de zelfvoorziening te verbouwen. Als de mensen meel nodig hadden, kwamen ze naar de molens, gaven de molenaar de granen en kregen hun gerstemeel van hem, waarmee brood bakten of meelspijs maakten. De Tuxer molen maalt ook vandaag de dag nog meel, dat door de toeristen in kleine zakjes als aandenken gekocht kan worden.

Uitgebreide weersverwachting voor de plaatsen Fügen, Zell am Ziller, Gerlos, Mayrhofen en Tux.